img (+32) (0)3 3150103
img info@staldelavigne.com
img Chaamseweg 77, 2328 Meerle (België)
  • Volg ons:
Onze veulens

IMG_0847De eerste 48 uur

Als de veulens zijn geboren dan wordt er streng op toegezien dat de veulens de eerste 48 uur voldoende biest binnen krijgen, dit helpt de veulens direct om weerstand op te bouwen, iets waar het dier zijn hele verdere leven profijt van zal hebben. Daags na de bevalling wordt de moeder, het veulen en de moederkoek door een dierenarts gecontroleerd, dit om niets aan het toeval over te laten. Verder wordt er van het veulen bloed afgenomen om de imunogrobiline te bepalen, dit is om te controleren of het veulen voldoende biest heeft binnen gekregen, tevens krijgt het veulen een spuit toegediend ter voorkoming van de 1e veulen ziekte.

IMG_0843Verdere opfok

De veulens groeien op in een kudde zodat zij met andere veulens spelenderwijs leren te socialiseren. De veulens worden iedere dag geborsteld, leren voetjes op te tillen, krijgen een halster om en worden geknuffeld, dit om te zorgen dat als ze 100 dagen oud zijn en gespeend mogen worden sociaal zijn met mens en dier, goed in de hand staan en geen angst hebben. Op deze jonge leeftijd wordt de basis gelegd voor het veulen zijn verdere leven.

IMG_0845Medische controle

Bij de veulens wordt het voeren, ontwormen, stand van de voeten en het gedrag serieus gevolgd, dit om geen enkel aspect van een veulen in de groei te kort te doen. Een veulen dat op jonge leeftijd te veel aan zijn lot is overgelaten en daardoor ernstig ziek is geworden, zal zijn verdere leven altijd zwakker blijven dan een veulen dat gezond en met voldoende weerstand is opgegroeid.